Het Nova College is een regionaal opleidingscentrum voor beroepsonderwijs met vestigingen in Haarlemmermeer, Haarlem, de regio IJmond en Amstelveen. Een gesprek met Florus Roelofsen, voorzitter college van bestuur, over huisvesting van het onderwijs. Hij ziet het graag anders.
“De opleidingen van het Nova College zijn verdeeld over drie campussen, in Beverwijk, Haarlem en Hoofddorp” begint de heer Roelofsen te vertellen. “Daarnaast is er nog een aantal kleinere vestigingen: het CIOS Haarlem en Hoofddorp, de Scheepvaartopleiding in IJmuiden en Harlingen, MyTalent (Entreeopleiding en Niveau2Breed) en het Vavo. Ik ben sinds een jaar betrokken bij het Nova College, maar er liggen veel van mijn voetstappen in het mbo. Het beroepsonderwijs is de laatste tijd flink in beweging, de laatste twee jaar hebben een gunstige uitwerking gehad op het mbo. We leven weliswaar in een kenniseconomie, maar er is een veel positiever beeld over het mbo ontstaan. Terecht, want wij bieden fantastische opleidingen en de gemiddelde Nederlander heeft nu eenmaal vaker slimme handen aan een bed, een loodgieter of timmerman nodig dan een advocaat.”
Complexe zoektocht
“Voor het Nova College in Hoofddorp waren wij dit jaar genoodzaakt op zoek te gaan naar aanvullende huisvesting. En dan moet ik meteen zeggen: ‘Hoofddorp is dan een complexe wereld’. Door de nabijheid van de luchthaven Schiphol gelden er strengere regels op het gebied van veiligheid en luchtkwaliteit. Dat is lastig, zeker voor het onderwijs. Wij hebben toen Schenk Makelaars gevraagd ons hierbij te assisteren. Onze vraagstelling zat in beton gegoten, maar het werd desondanks toch een gecompliceerde zoektocht. Toch zijn de heren makelaars, Stephan Spillenaar en Michel Bijl, er bijzonder goed in geslaagd voor ons aan de Jadelaan in Hoofddorp een prima locatie te vinden. Tevens hebben zij ons ondersteund in het hele vergunningentraject. Dat was bijzonder plezierig.
Ik ben van mening dat de ontwikkeling van onderwijshuisvesting achter de feiten aan loopt. Onze studenten zijn liever in een actuelere omgeving dan in een saai oud schoolgebouw. Dat zou kunnen betekenen dat je moet gaan denken aan pop-uplocaties. De Jadelaan hebben wij vooralsnog dan ook maar voor vier jaar gehuurd.”
Wereld te winnen
“In de afstemming is een wereld in te winnen. Zeker in Haarlemmermeer. Door je lokalen in andere panden onder te brengen heb je een lage investering. Daarna kun je weer op zoek naar iets nieuws. Elke 5 jaar verhuizen? Het kan. Alleen is men het niet gewend. Wij leiden veel mensen op voor de retail, het mkb. Die hebben ook niet 10 jaar achter elkaar hetzelfde interieur. Stel, je hebt een kantoorpand dat moet worden omgebouwd naar woningen. Als wij in dat pand lokalen hebben voor onze bouw-studenten, dan wordt dat ontzettend leuk. Want hun school is in het pand waar zij ook relevante ervaring op kunnen doen. Zo zijn er veel meer mogelijkheden te bedenken. Ik begrijp ook dat dit van het onderwijs meer flexibiliteit vergt.”
Hoe leuk zou het zijn als een ondernemer of een projectontwikkelaar komt binnenlopen en zegt: ‘ik heb een pand’. Een bedrijf dat leeg staat en waarvan de eigenaar op zoek is naar business. Dat pand moet dan natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dichtbij het openbaar vervoer, niet op een al te afgelegen locatie. Grote bedrijven mogen altijd bij ons aankloppen. En wij moeten als Nova College anders leren denken.”
Plezier
“Kijk eens naar het duurzaamheidsvraagstuk. Daarin werken we al goed samen met Vattenval, maar daarin kunnen we nog veel meer betekenen als we elkaar in de samenwerking weten te vinden. De energietransitie, ook daar kunnen we van alles mee. Daar zit ook een enorm potentieel aan opleidingsvragen aan vast. Wij kunnen de jeugd als onderwijs en bedrijven in gezamenlijkheid een opleidingsaanbod doen waarmee zij in een interessante en goedbetaalde baan een bijdrage kunnen leveren aan het creëren van een duurzamere wereld. De Noord-Zuidlijn komt naar Schiphol en Hoofddorp. Als je daar in de buurt een school hebt, is dat natuurlijk geweldig.
Ik kom graag in gesprek met ondernemersverenigingen, stakeholders, de omgevingsdienst, in ieder geval partijen die ons voeden. Partijen die mee willen denken in de keuzes die we te maken hebben en zich daar vervolgens aan committeren. Dat zou ik echt fantastisch vinden. Makelaars zoals Schenk, die de vastgoedwereld kennen en hun eigen verdienmodel niet het belangrijkste vinden. Begrip hebben voor elkaar. Er kan heel veel meer als we elkaar opzoeken vanuit gemeenschappelijke ambitie, de wil elkaar te begrijpen en de intentie de klus hoe dan ook samen te klaren.
In het verleden heb ik in samenwerking met bedrijven een coöperatie opgericht die gezamenlijk verantwoording draagt voor de exploitatie en het gebruik van een onderwijsverzamelgebouw. Verschillende werelden bij elkaar, soms met alle gevolgen van dien. Maar je moet er ontspannen naar kunnen kijken, met humor, plezier en relativeringsvermogen. Begrip hebben voor elkaar. Elk onderdeel heeft zijn eigen spelregels, dat is duidelijk. Vastgoed is nu eenmaal niet onze core business. Wij beleven ons plezier aan het opleiden van studenten.”
Dit artikel komt uit het magazine van Ondernemend Hoofddorp.