Een bijzondere SHARE Meets op woensdag 5 juli. Met ’s ochtends code rood voor harde wind en veel regen. Schiphol dicht en geen treinen meer in Noord-Holland. Maar na de middag werd het beter weer en kon de bijeenkomst gewoon doorgaan en wel in de prachtige boerderij Hoeve Voorzorg aan de IJweg 373 in Zwanenburg van de familie Van Elderen. De bijeenkomst stond in het teken van de vele toepassingen van Olifantsgras Miscanthus Gigantheus.
Olifantsgras Miscanthus Gigantheus is een uniek vezelgewas dat vier keer zoveel CO2 opneemt dan een hectare loofbos. De oeroude grassoort uit Zuidoost-Azië groeit tot vier meter hoog en is een soort kruising tussen riet en bamboe. In Haarlemmermeer is in 2010 de Miscanthusgroep gestart met het telen van olifantsgras. In 2014 wonnen zij de SHARE Award. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Miscanthus veel unieke toepassingsmogelijkheden kent en een oplossing biedt voor diverse vraagstukken. Dat bleek ook wel uit de vier deelsessies, verzorgd door Miscanthusgroep en hun partners.
Wethouder Marja Ruigrok bekende dat zij ‘dol was op Olifantsgras’. Helaas is het product en zijn de vele mogelijkheden nog niet bekend genoeg. Het is innovatie pur sang, duurzaam en een schoolvoorbeeld van circulariteit, aldus de wethouder.
Daarna vertelde gastheer Reinier van Elderen hoe zijn overgrootvader in 1973 naar Haarlemmermeer gekomen was. “Plantaardig voedsel verbouwen of Olifantsgras. Er is veel mogelijk, maar dan hebben we wel medewerking van gemeente, provincie en rijk nodig”, aldus Van Elderen. Vervolgens kwamen zijn kleinzoon Hein en Gert Jan Petrie, de bedenkers van de vele mogelijkheden van het olifantsgras aan het woord. “De universiteit Wageningen is onze denktank”, vertelde Gert Jan. “Wij zijn hun speeltuin.” Daarna volgden nog vier bijzonder inspirerende sessies over de vele mogelijkheden van dit gewas. En dat zijn er veel.
Dat bleek direct uit de andere sessies waar Jaap Schotanus vertelde over het gebruik van olifantsgras in beton op Schiphol Trade Park. Het wordt er overigens niet alleen toegepast, olifantsgras groeit daar ook. In een andere sessie vertelde Arjan Koppier dat Miscanthus ook een interessante grondstof is voor de productie van bioplastic composieten. Peter van den Bosch van 3D Makers Zone liet zien wat een 3D printer kan maken met gebruik van Olifantsgras. Tot slot vertelden Gert-Jan de Jong van ELGRA en Maarten Markus, manager duurzaamheid AM Gebiedsontwikeling, over Miscanthus papier, Miscanthus mycelium isolatiemateriaal en Miscanthus pellets als energiebron. Aansluitend was er nog een netwerkborrel. Vanzelfsprekend waren ook de partners en founders van SHARE, waaronder Schenk Makelaars, present. Kortom, het was een zeer geslaagde SHARE Meets.
Meer informatie: https://miscanthusgroep.nl en https://www.sharehaarlemmermeer.nl/