De Nieuwe Kom wordt het actieve en groene hart van Nieuw-Vennep met ruimte voor nu en voor de toekomst. Het plan bestaat uit woningen, C punt, het Ontmoetingscentrum, speeltuin De Kleurentuin, de Harmoniekoepel en de herinrichting van de openbare ruimte.
Het gebied ontwikkelt zich de komende jaren tot het nieuwe kloppende hart van Nieuw-Vennep. Er komt meer balans tussen wonen, winkelen, verblijven en recreëren. Het centrum wordt actiever en groener en wordt uitgebreid met een variatie aan woningen (koop en huur), winkels, kleinschalige horeca en maatschappelijke voorzieningen. Een fijne plek om te wonen én te verblijven.
Eind 2019 al heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin ze vraagt om ‘Regie op De Nieuwe Kom’ in Nieuw-Vennep. De ontwikkelingen in het dorpscentrum lagen door verschillende omstandigheden voor een groot gedeelte stil. Er was ongerustheid bij de Vennepers over hoe het centrum van Nieuw-Vennep erbij ligt. Met name de Venneperstraat en omgeving. De toenmalige projectwethouder Mieke Booij heeft gehoor gegeven aan de ongerustheid en opdracht gegeven om een overleg met alle betrokken partijen te organiseren en samen een plan voor de toekomst te maken. Begin 2020 vond dit gesprek plaats. Grondeigenaren, vertegenwoordigers van ondernemers en de dorpsraad en de gemeente zaten samen aan tafel. Met als voornaamste doel: bijdragen aan een vitaal, leefbaar en levendig centrum waar de Vennepers trots op kunnen zijn. En om samen te kijken wat iedereen kan bijdragen om dit doel te bereiken. En daar lijkt nu schot in te komen.
Nieuwe Kom bestaat uit verschillende deelprojecten. Gebouw Mercator is daar onderdeel van. Het toekomstige Symfonieplein en het huidige Harmonieplein worden de centrale plekken die zorgen voor levendigheid en verbinding tussen het huidige winkelcentrum De Symfonie, Mercator, het nieuw te bouwen Marktgebouw en C punt. Er is volop aandacht voor groen, verlichting en de openbare inrichting. Variatie in de gebouwgevels geeft Nieuwe Kom straks een moderne eigentijdse en vriendelijke uitstraling.
Picture credits: Gemeente Haarlemmermeer