Nu de Eerste Kamer akkoord is, kan de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024 worden ingevoerd. De invoering is recentelijk een aantal keren uitgesteld, maar nu lijkt het erop dat de wet nu toch echt een feit is.
Maar wat behelst de nieuwe omgevingswet? In eerste instantie worden 26 wetten en tal van regels en voorschriften over onze fysieke leefomgeving in één wet gebundeld. Procedures worden gestroomlijnd, regelgeving geharmoniseerd en in veel gevallen worden beslistermijnen versneld. De wet regelt verder een digitaal stelsel en een digitaal loket.
Naast betere en snellere besluitvorming biedt de nieuwe wet ook ruimte voor lokaal maatwerk. Daarnaast wordt participatie bevorderd. Bijvoorbeeld door burgers en ondernemers te betrekken bij de ontwikkeling van de leefomgeving.
Eén omgevingswet heeft een aantal voordelen, zoals minder regels, meer samenhang en meer overzicht en er is één digitaal omgevingsloket. Dat betekent alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen op één plek. Een overzicht van bestaande plannen en regels voor een bepaalde locatie of gebied. Het wordt snel duidelijk of een vergunning of melding vereist is.
Eén omgevingsvergunning betekent ook maar één vergunning aanvragen, ook als er meer overheden betrokken zijn. In veel gevallen volgt al binnen 8 weken na aanvraag het besluit.
En er is meer ruimte voor eigen initiatief en regie van inwoners.
Er is ook kritiek op de omgevingswet. Zo zou volgens sommigen het wijzigen van bestaande bestemmingsplannen juist ingewikkelder worden en is het nu niet te overzien hoe een toekomstige werking van een omgevingsplan eruit gaat zien. Daarnaast zijn er nog steeds zorgen over de praktische kant van de invoering en gebruik, bijvoorbeeld op het gebied van IT systemen.
Wilt u weten wat voor u of uw bedrijf de gevolgen zijn van de nieuwe omgevingswet? Neem dan eens contact op met Halwest Rashid, projectmanager bij Schenk Vastgoed Management. Halwest kan het u haarfijn uitleggen.