De SHARE Award wordt voor de twaalfde keer uitgereikt en is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt in de regio Haarlemmermeer op het gebied van duurzame innovatie en pionieren.
Winnaar Bio Bound uit Cruquius is een innovatieve koploper die de traditionele manier van produceren van beton op zijn kop zet. Sinds de oprichting is de missie van Bio Bound om bij te dragen aan een meer milieuvriendelijke en duurzame inrichting van de openbare ruimte, terwijl ze de ecologische impact verminderen. Bovendien zijn hun producten volledig recyclebaar en worden ze geleverd met een ‘Take Back Certificaat’. Het bedrijf neemt producten terug die aan het einde van hun levensduur zijn. Daardoor is Bio Bound zowel duurzaam als circulair. “Dat we in 2017 bij de genomineerden hoorden, vonden we al geweldig. Hoe mooi is het dat we nu in de prijzen vallen!” aldus een vergulde Jaap Schotanus. Hij is samen met Gert van Oort directeur van Bio Bound, winnaar van de SHARE Award 2023. Zij produceren betonproducten voor de buitenruimte van gerecycled betonpuin en lokaal geteeld olifantsgras. En dat is stukken milieuvriendelijker dan gewoon beton. Hij ziet het als een beloning voor de gezamenlijke inspanning van Bio Bound én haar partners, benadrukt Jaap Schotanus. “We doen het echt samen.” Bio Bound is in 2016 zelfs ontstaan dankzij een idee van een van die partners, Gert-Jan Petrie. Deze boer verbouwt in de omgeving van Schiphol olifantsgras omdat dit de fijne eigenschap heeft dat het ganzen weert. “Gert-Jan had bedacht dat dit gras onder meer gebruikt kon worden als versterking van beton. Ik zit al mijn hele leven in de betonsector en zag het eerlijk gezegd niet zitten. Maar tot mijn verbazing had hij een antwoord op al mijn bezwaren. Zo werd het zaadje geplant voor wat nu Bio Bound is.”
En als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Bio Bound levert inmiddels betonproducten voor fiets- en voetpaden, bestratingen en zitelementen in verschillende gemeenten. “Wij zijn geen fabriek, wij hebben de receptuur en laten de producten door onze ketenpartners maken. Andere partijen in Nederland hebben ook interesse om die te verkopen, dus ook op die manier denken wij te kunnen groeien.”
Zijn streven is beton te maken met nul schade aan het milieu. “En wie weet zelfs met een positieve impact. Mooie betonproducten maken is mijn lust en mijn leven. Wij hebben onlangs een bank gemaakt voor het nieuwe Gemaalpark Leeghwater in Buitenkaag. Ziet er prachtig uit, ben ik hartstikke trots op. Het geeft een heel goed gevoel als je weet dat je niet alleen iets maakt waar mensen nu iets aan hebben, maar dat je óók meehelpt deze aarde in de toekomst leefbaar te houden.”
Bron: InforMeer